2014. június 1.

Virágom, virágom

Cukorborsó virág a kedvencem, gyönyörű színeivel kápráztat el és a hamarosan tömegesen jelennek meg a mézédes cukorborsó hüvelyek.









Hagytam néhány szál ruccolát felmagzani. A virágából értékes magokat fogok majd, melyet szeptemberben fóliába ültetek egy kis késő őszi csemege reményében.













Sarkantyúka “a kertek álomvirága” a gyümölcsfák tányérjában nő és kúszik felfelé. Távol tartja a tetveket, a burgonyát, a paradicsomot is védi a kártevőktől. Nem csak szépségéért termesztem: a növény minden, föld feletti része ehető. Leveleit például pikáns fűszeres íze miatt szeretem. Íze az édes borséra, illetve a retekére emlékeztet.






Az eper miután a többi növényemmel együtt szerencsésen túlélt két jégesőt, mely szerencsére jelentős mennyiségű vízzel érkezett, most piros terméseken túl is ontja a virágait.







A lilaburgonya is virágzásnak indult, jelezvén, hogy nemsokára ízletes, különleges színű újburgonya kerül az asztalra. Úgy vettem észre sokkal jobban szeretik leveleit a krumplibogarak, mint a többi burgonyafajtának. Biztosan ők is egy kis változatosságra vágynak. Így szinte minden nap átvizslatom a bokrokat és a bogarakat, lárvákat kíméletlenül másvilágra küldöm.


A bársonyvirág vagy büdöske lépten-nyomon virít a kertemben. Nagyon hasznos gyógynövény. Csodálatosan szép és változatos színű virágaival nagyon dekoratív a kertben, jól véd nagyon sok betegség ellen! Illóolaja elűzi, elpusztítja a káros baktériumokat, férgeket, gombákat, egyéb talajlakó kártevőket. A gyümölcsfákat is védi levéltetű invázió esetén. Nálam főként a paradicsomágyás szélén kap előkelő helyet. A nyáron hatalmasra is tud nőni, rengeted virága lesz, ilyenkor salátába és köretekhez használom díszítésnek a szirmait.










A szeder nem túl feltűnő, illatos virága rengeteg méhecskét vonz a kertbe. Hamarosan az egész sövényt elborítják a fehér virágok és a szorgos rovarok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése