2014. május 23.

VKF! 64. Pizza Portobello

Ígéretemhez hűen megosztom veletek, mi az a legjobb dolog, ami egy kosár portobello gombával történhet a konyhában.  Gyermekkorom óta szeretem a gombákat. Csodálatos formáikkal, színükkel csábítanak minket - még a kis gonosz mérgezők is. Édesapám jóvoltából gyakran került a családi asztalra frissen szedett, ízesen elkészített gombaétel. Na ő aztán ismerte őket igazán - bár anyukám kevésbé rajongott a dologért. Sokszor jártuk együtt a legelőt, réteket, erdőt itt a Rábaközben. Legmulatságosabb élményem ezzel kapcsolatosan egy gombával teleszedett Wartburg csomagtartó. Az egész háztömbnek jutott belőle :) Manapság nehéz megbízható forrásból hozzájutni és apukám sem jár már ki gombászni. Azonban a késztetés, hogy egy ínycsiklandó gombaétket egyek, bizony gyakran erősebbnek bizonyul a "honnan származik" kérdésnél: marad a termesztett és vásárolt.
De hogyan is lesz a gombafejekből pizza? Nagyjából úgy, hogy ízvilágában eléggé hasonlítani fog, néhány hozzávalója sem hiányzik majd belőle, de leginkább azért, mert én annak nevezem el...

   Szép nem igaz?

Hozzávalók:

1 kosár, 8-10 fej szép, friss , nagy portobello gomba
1 közepes cukkini
6-8 db nagyobb aszalt, olajban eltett paradicsom
10 szem fekete olívaogyó
150ml köles szárazon mérve
még egy kevés só a főtt köleshez, ízlés szerint ha szükséges
friss fűszernövények, aprítva 2 evőkanállal: bazsalikom, szurokfű/oregánó, kakukkfű, zsálya, rozmaring
10 dkg reszelt mozarella sajt, vagy bármilyen olasz sajtféle amit szeretünk

Elkészítés:

A megmosott leszárított gombák tönkjét kivágjuk (megtisztítva, végét levágva mehet is a gombakrémlevesbe)  A kölest 3-szoros mennyiségű sós vízben puhára főzzük fedő alatt. Végén még egy csipet sót keverek hozzá.  A cukkinit megmossuk és héjastól 1x1 cm-es kockákra vágjuk, hirtelen egy serpenyőben oliva olajon megfuttatjuk (1-2 perc), közben a 2 evőkanál apróra vágott fűszerrel is megszórjuk. Vigyázzunk, nehogy a fűszerek odakapjanak a serpenyőhöz! Az olívabogyókat és az aszalt paradicsomot kisebb darabokra vágjuk, hozzáadjuk a főtt köleshez, majd a cukkinit is a fűszerekkel beleforgatjuk. Ezzel megtöltjük a gombafejeket. Reszelt sajttal megszórjuk, egy mélyebb olívaolajjal megkent sütőtálba, vagy tepsibe helyezzük. Fóliát borítunk rá és 180°C-os előmelegített sütőbe dugjuk kb.15-20 percre. A fólia alatt a gomba levet fog ereszteni, szépen megpárolódik, de a portobello gombafejecskék nem esnek össze közben! Levesszük a fóliát és felső sütésen, vagy grill funkicón még  szépen rápírítjuk tetejére a sajtot.
A kész "pizzákat" mi megmosott, leszárított olívás-citromos-mustáros öntettel meglocsolt frissen szedett ruccola levelekkel fogyasztjuk.
                                                 

Még van néhány kedvenc variációm, ami a "feltétet" illeti:

főtt köles-sült padlizsán-paradicsom darabkák-parmigiano reggiano sajt
főtt köles- bab-sült kápia paprika-mozarella sajt
főtt köles-paradicsom-mozarella darabok

Valamint a család vegyes táplálkozású tagjainak örömére a klasszikusok:

házi sonka-kukorica-tejföl-mozarella
paradicsom-hagyma-füstölt sonka
házikolbász-hagyma-paradicsom

HA TI IS SZÍVESEN JÁTSZADOZTOK ÉS VAN EGY KLASSZ ÖTLETETEK PIZZA TÉMÁBAN
  • recepjeiteket, fotókat, bejegyzéseiteket legkésőbb június15-ig tegyétek közzé a blogotokban és ÍRJÁTOK IS MEG a nianemez@gmail.com CÍMRE.
  • Bárki csatlakozhat, nem csak gasztro-blogok / lásd én :)
  • Ha nincs blogotok akkor az alkotásaitokat a fenti e-mailre küldjétek!
  • Egyéb virtuális játszótereken megosztani ér!  
Mindenkinek köszönöm a támogatást, várom az ötletes recepteket! Nagyon-nagyon izgulok! :)

MINDENKÉPPEN KÜLDJÉTEK EL AZ E-MAIL CÍMEMRE A RECEPTEKET, FOTÓKAT, NEHOGY VALAKI KIMARADJON MAJD AZ ÖSSZEFOGLALÓRÓL!!
KÖSZÖNÖM!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése