2014. június 4.

Cukorborsó, te édes

Bevásárlóközpontokban egyre gyakrabban találkozhatunk a cukorborsó hihetetlenül borsos áron kínált, fóliával fedett apró tálcáival a zöldségesstandokon. Egyik ámulatból esek a másikba, és el sem tudom képzelni mitől kerül ennyibe, bár sejtelmem azért van, amikor a címkét elolvasva a származási helynél Afrika van feltüntetve :( Hogy ezt a mi éghajlatunkon vidáman élő és bőséges termést hozó zöldséget miért kell Afrikából hoznunk az számomra teljes rejtély.



Olyan egyszerű termeszteni, olyan csodaszép, dekoratív növény, hogyha csak egy virágoskertem lenne, vagy csak egy méternyi helyem a kerítés mellett, akkor is ültetnék! Annyi dolgom van vele, hogy tavasszal március-április táján, ahogy az időjárás engedi, elvetek egy csomaggal, amikor a többi borsófélét is.


Amikor 10-15 cm-re megnő, egy jó méter magas és viszonylag masszív támasztékot készítek neki karókból és zsinegből, vagy spárgából. Az árokparton lenyírt füvet elrendezem körülötte a földön, hogy kapálni még véletlenül se kellejen.  Hagyom nőni, időnként "segítek" neki átbújni a kordonon, bár magától is szépen megkapaszkodik.







Gyönyörű mintázatú leveleivel, karcsú kacsocskáival, virágzáskor lilás-rózsaszín olykor kékes-fehéres bólogató virágaival a kert ékessége. Nagyon szeretem! Bár a mezőgazdaságban sokféle kártevőjét felsorolják, soha-soha nem láttam rajta egyet sem! Úgy látszik nálam ők nem kedvelik :) Mi annál inkább! Általában 2-szer vetem, 2-3 héttel később is, mint az első ültetés, így folyamatosan sokáig terem. A zsenge 6-7 cm-es hüvelyeket szedem, melyek ekkor még rendkívül édesek!






Az íze egyszerűen mennyei! Nyersen is fogyasztjuk, valamint blansírozva kerül az asztalra legtöbbször. Bámulatosan finom édes!


A konyhában egy egyszerű, egészséges, finom és könnyű cukorborsós receptet találhatsz!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése