2014. május 20.

Ne vesszen kárba semmi!

Semmit nem bízva a véletlenre, mindig jóval sűrűbben vetem a magokat, mint kellene. Saláta, répa, cékla, retek, hagyma, spenót egyebek ezek szorosan egymáshoz bújva kelnek nálam. Én azonban egyáltalán nem bánom! Amikor zöldjük a 6-8 cm-es nagyságot elérte, szépen kihúzigálom a kis növénykék némelyikét, megritkítom a sorokat. Ehhez segítségképpen egy szélesebb fa spatulát használok, mellyel a földet óvatosan meglazítom körülötte. A kihúzgált egyedek, fajtájuktól függően a  tányéron, vagy a pohárban végzik, természetesen nyersen! Mi lesz belőlük?

Apró zsenge salátalevelek: épp csak lecsippentem a gyökerét (van amikor még azt sem) jól megmosom, egy csodálatos olívás-citromos-mustáros, vagy joghurtos öntettel kiválóan illenek egymáshoz.






A zsenge céklalevelek is hasonlóan végzik, olyan üdévé varázsolják a salátástálat, szép karcsú élénk bordó levélnyelükkel, hogy nagy kár lenne kihagyni! Nem mellesleg nagyon magas százalékban található kalcium, vas, A-, és K-vitamin bennük.


A bébispenót az egyik legkorábban szüretelhető zöldféle, aminek nem tudok ellenállni kora tavasszal, ekkor még azért sem kell aggódni, hogy a levéltetvek megtalálják - nem úgy később.
A retek levelét szintén tápanyagtartalma miatt érdemes fogyasztani, 5-8 cm-es a zöldje, amikor kiritkítom, szendvicsbe, salátába, turmix italba teszem. Egészben úgy ahogy van, megmosva természetesen :) A zöld turmixnak pikáns ízt varázsol!


A répafélék zöldjének kiváló élettani hatását manapság több kutatás is vizsgálja, melyből nem is egy megállapítja, hogy nagyobb tápértékkel rendelkezik, magasabb a vitamin és nyomelemtartalma, mint a gyökerének, amit ténylegesen fogyasztunk. A zöld levelek legkiválóbb összetevője a klorofill mely igen erőteljes méregtelenítő és lúgosító hatással van a szervezetre. További jellemzője, persze nem csak a sárgarépaféléké, hanem általánosan a zöld levélféleségeké hogy magas ásványi anyag tartalommal rendelkeznek, így jelentős szerepük van a szervezet mikro tápanyag ellátásában. A levelekben ugyan nincs keményítő (mely viszont a gyökerekben pl. van), ellenben értékes fehérje tartalommal is bírnak.Magas az A-, valamint  K-vitamintartalma, rendkívül jó rost-, vas- és káliumforrás. Most a banános spenótos turmixomat tette teljessé :)

                                     Még gyapjúfestéshez is tökéletes alapanyag! :)












A zsenge hagymácskák egy finom uzsonnát tesznek különlegessé, apróra vágva vajas pirítóson  szeretem a leginkább.








Bébikaralábé, bébirépa /nem a boltban kapható, ami művileg van kiképezve hulladék sárgarépából :( / hanem a friss ropogós piciny egyedek, amik ritkítás során kerülnek ki a földből. Nyersen, vagy épp csak olívaolajon kicsit megfuttatom "roppanós-harsogósra" Ezekkel a finomságokkal fogyasztjuk.


Hummuszt, avokádókrémet készítek mellé, vagy amit a család még jobban szeret ricottás mártogatóst zöldfűszerekkel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése