Ha van valami, ami jóleső izgalommal tölt el tavasszal, az a bodzavirág gyűjtés az erdőn, mert nem mindegy ám mikor megyünk ki: sem eső után, sem szeles idő után, vagy mikor már a csúnya fekete bogarak ellepik a bokrokat, de éppen nyílóban legyen, viszont ne túlságosan, vagyis hervadt virág véletlenül se lásson rajta....és micsoda érzés, amikor először lecsipkedem a menta és a citromfű zsenge leveleit, hogy aztán a konyha átalakuljon hatalmas lábasok és edények útvesztőjévé, üvegekkel teli laboratóriummá, majd megteljen pompás illatokkal és kóstolásra csábító édes ízekkel.
Ilyenkorra a kamrából már rég kifogyott a tavaly gondosan betárazott szörpkészlet, mert ugye néha muszály engedni egy kissé a csábításnak, s milyen nagyszerű tavaszt csempészni a szürkeségbe, avagy a fehérségbe a téli napokon. Ilyenkor mit számít az a kevéske cukor :)
A bodzatányérok gyűjtögetése az illatozó akácerdő mélyén csodálatos dolog! Szeretem ezeket a tavaszi nagy sétákat, a lányok elmaradhatatlan kíváncsi kérdéseivel együtt. Csak a legszebb virágok kerülhetnek a kosárba! Jól bevált receptek szerint dolgozom!
Ilyenkorra a kamrából már rég kifogyott a tavaly gondosan betárazott szörpkészlet, mert ugye néha muszály engedni egy kissé a csábításnak, s milyen nagyszerű tavaszt csempészni a szürkeségbe, avagy a fehérségbe a téli napokon. Ilyenkor mit számít az a kevéske cukor :)
A bodzatányérok gyűjtögetése az illatozó akácerdő mélyén csodálatos dolog! Szeretem ezeket a tavaszi nagy sétákat, a lányok elmaradhatatlan kíváncsi kérdéseivel együtt. Csak a legszebb virágok kerülhetnek a kosárba! Jól bevált receptek szerint dolgozom!
15-20 tenyérnyi bodzavirág óvatosan megmosva és lecsepegtetve
6 liter víz
1,5-2 kg cukor
1dkg borkősav és citomsav
2-3 citrom meghámozva, felszeletelve
1/2 kávéskanál Na-benzoát
A cukrot a vízzel felfőzöm, amikor kihűlt elkeverem benne a Na-benzoátot, a citromsavat és a borkősavat.
Beleteszem a bodzavirág tányérokat, és 2-3 napig állni hagyom a kamrában. Leszűröm és sterilizált (forró vízben kifőzött) lecsepegtetett üvegekbe töltöm. Az üvegek szájára befőző fóliát teszek. Takarók közé, száraz dunsztba teszem kihűlésig.
A szörpkészítés mindig bodzavirágzselé főzéssel is jár!
Bodzavirágzselé
Először bodzaszirupot készítek:
8-10 nagy fej bodzavirág megmosva, lecsepegtetve
1 liter víz
25dkg cukor
2 citrom
A cukrot a vízzel felfőzzük, amikor kicsit kihűl a meghámozott, felkarikázott citromot hozzáadjuk. Egy nagyobb dunsztosüvegbe tesszük a virágokat és az időközben kicsit kihűlt cukorszirupot ráöntjük. 1-2 napig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Ebből 750ml bodzasziruphoz egy lábasban 1 tasak bármilyen pektin alapú zselésítő anyagot keverünk (3:1-ben fajtájúak megfelelőek) Fél percig hagyjuk forrni, majd kimosott, sterilizált száraz üvegekbe töltjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Mentazselét ugyanezen recept szerint lehet készíteni, 2 marék megmosott mentalevéllel számoljunk!
mentazselés, ribizlis vaníliafagyi bodzazselés, vajas rozskenyér
mentazselés, ribizlis vaníliafagyi bodzazselés, vajas rozskenyér
Mentaszörp
2 liter víz
3 nagy marék megmosott mentalevél ollóval felaprítva
2 citrom meghámozva és felszeletelve
80 dkg cukor
1dkg citromsav
Egy nagyobb lábasban 2 liter vízbe beáztatjuk a mentaleveleket, belerakjuk a felkarikázott citromot és állni hagyjuk egy napig. Belerakjuk a cukrot és a citromsavat, 15 percig forraljuk. Ezután leszűrjük és tiszta száraz, steril üvegekbe töltjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A citromfűszörp ugyanezen recept szerint készül, a mentalevél helyett megmosott, lecsepegtetett citromfűlevelekkel dolgozunk.
3 nagy marék megmosott mentalevél ollóval felaprítva
80 dkg cukor
1dkg citromsav
Egy nagyobb lábasban 2 liter vízbe beáztatjuk a mentaleveleket, belerakjuk a felkarikázott citromot és állni hagyjuk egy napig. Belerakjuk a cukrot és a citromsavat, 15 percig forraljuk. Ezután leszűrjük és tiszta száraz, steril üvegekbe töltjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A citromfűszörp ugyanezen recept szerint készül, a mentalevél helyett megmosott, lecsepegtetett citromfűlevelekkel dolgozunk.
... és talán a legnagyobb szentségtörés, ami a bodzavirággal előfordulhat:
de hiába, mert annyira finom :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése