Tudjátok miért imádom a csicsókát? Nem csak a kertben egész nyáron csodásan virító virágai miatt és merthogy jótékony élősövényként takar a szomszéd felől. Ezt a méltatlanul alul értékelt és értékes gumójú növényt olyan egyszerű bio módon termeszteni, hogy nem is hinné az ember. A család legnagyobb örömére pedig finom, egészséges ételeket lehet készíteni belőle. Kártevője nincs, meghálálja az öntözést, de a szárazságot is jól viseli, szinte bármilyen talajon megél, bár gondolom tápanyagtartalma és gumóméret szempontjából ez nem mellékes! 15db kisebb gumót ültettem el a kerítés mellé. Így lett 15 bokorból 2,5m magas szép élő sövényem + 15-ször kb 2,5-3 kg egészséges csicsóka gumóm, mely télen is a földben hagyható, így mindig frissen tudom szedni, annyit amennyire épp szükségem van. Ugyanis a csicsóka hamar elveszíti nedvességtartalmát, így célszerű frissen felhasználni. Nem fagy el még akkor sem, ha a föld megfagy, így viszont nehezebb felszedni. A csicsóka jótékony hatását nem csak népgyógyászati adatok támasztják alá, de tudományos kutatások is igazolják. A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységét beindítsa, fenntartsa. A csicsókát mint alapvető inulinforrást ehetjük frissen, nyersen reszelve salátába, süthetünk belőle pogácsát, főzhetünk belőle levest, készíthetjük köretként. Levét kipréselve rostos inulin italként fogyaszthatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése