2014. február 5.

Kedvencem: a csicsóka

Tudjátok miért imádom a csicsókát? Nem csak a kertben egész nyáron csodásan virító virágai miatt és merthogy jótékony élősövényként takar a szomszéd felől. Ezt a méltatlanul alul értékelt és értékes gumójú növényt olyan egyszerű bio módon termeszteni, hogy nem is hinné az ember. A család legnagyobb örömére pedig finom, egészséges ételeket lehet készíteni belőle. Kártevője nincs, meghálálja az öntözést, de a szárazságot is jól viseli, szinte bármilyen talajon megél, bár gondolom tápanyagtartalma és gumóméret szempontjából ez nem mellékes! 15db kisebb gumót ültettem el a kerítés mellé. Így lett 15 bokorból 2,5m magas szép élő sövényem + 15-ször kb 2,5-3 kg egészséges csicsóka gumóm, mely télen is a földben hagyható, így mindig frissen tudom szedni, annyit amennyire épp szükségem van. Ugyanis a csicsóka hamar elveszíti nedvességtartalmát, így célszerű frissen felhasználni. Nem fagy el még akkor sem, ha a föld megfagy, így viszont nehezebb felszedni. A csicsóka jótékony hatását nem csak népgyógyászati adatok támasztják alá, de tudományos kutatások is igazolják. A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységét beindítsa, fenntartsa. A csicsókát mint alapvető inulinforrást ehetjük frissen, nyersen reszelve salátába, süthetünk belőle pogácsát, főzhetünk belőle levest, készíthetjük köretként. Levét kipréselve rostos inulin italként fogyaszthatjuk.

Jótékony hatásairól ITT tudhatsz meg többet!
Receptekért kattints ide!

Csicsóka "szüret" kertünkben februárban



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése