2014. február 23.

Burgonya

A burgonya előcsíráztatásának lényege, hogy kiültetés előtt kb. 6 hétig a gumókat 10-12 °C-os világos helyen vékony rétegben helyezzük el, üvegezett verandán, enyhén fűtött télikertben vagy fóliasátorban. A kiültetés idejére, tehát 6 hét alatt  2-3 cm hosszú, vastag, életerős csírákat kapunk. Nem jó ha a  gumó töppedt, száradt, sérült. Beteg gumóból rendkívül vékony, megnyúlt cérnahajtás képződik. Én tavalyi apró burgonyából fogok és azt csíráztatom január vége felé, illetve idén vettem sárga vetőburgonyát is, valamint megpróbálkozom színes burgonya fajták termesztésével is!


 Nálam a hűvös és világos kamraablakban csíráznak tojástartókban.

Kiültetés előtt egy héttel pár cm komposzt vagy tőzegréteggel beszórhatjuk és beöntözhetjük a őket. Március közepétől április elejéig ültethetjük, amikor a talaj hőmérséklete a kiültetés mélységében elérte a 6-8 °C-ot. 60 cm sor- és 35-40 cm tőtávolságra ültetem. Jó mélyen átdolgozott és laza és jó vízgazdálkodású talajt kedveli. Itt is fontos a vetésforgó! Egymástól 60 centire  mély árkokat ások. Magába az árkokba ültetem a vetőburgonyát, nem a bakhátba (onnan töltöm csak a földet!).  Ebbe az árokba duggatom be a csírás gumókat, a csirák felfelé néznek. A fészekbe egy-egy lapát földdel kevert komposztot kell tenni. Ha kész az ültetés, megszokja a helyét a védett árkokban, és hamarabb elkezd nőni, mint a bakhátas!
Amikor eléri a 20-25 centi magasságot, az árkot friss, de kiszáradt fűkaszálékkal és komposzttal kevert földdel  terítem be. Le kell törni az alsó leveleket, majd a bakhátból tölteni rá rá 10-15 centi földet, hogy 2-3 levéltörés kimaradjon. Ezt mindaddig ismételni kell, míg tudunk kotorni rá földet. Egy kevés földet kapával a tövekhez igazítok (kissé feltöltöm) azért, hogy a gumókat még véletlenül se érje nap, mert különben megzöldülnek és mérgezővé válnak. Az öntözést virágzás idején különösen meghálálja. Körülbelül júniusban, amikor virágba borulnak én már felhúzkodom egy kis újburgonyáért a töveket, ekkor a legízletesebbek!
Kártevője a burgonyabogár, én rendszerint leszedem őket, ha megjelennének mivel nem minden évben tudok védőnövényt tenni közé. Illetve a sárga petéket tartó leveleket is lecsípkedem! Ezeket természetesen ne tegyük a komposztra!  A peték a levelek fonákján helyezkednek el, így nehéz őket észrevenni. Egyik módszerem amikor erős vízsugárral locsolom a zöld burgonyanövényeket, így sok bogár egyszerűen lepotyog a növényről és ezek rendszerint el is pusztulnak. Az elpusztult bogarakat otthagyom, a talajba kerülve bármilyen hihetetlen értékes nitrogénforrás. Másik módszerem, ha már sok a burgonyaszár és levél egy seprűvel egyszerűen leveregetem a kártevőket. Így soha még nem kellett növényvédőszert használnom a krumplibogarak ellen. A burgonya védőnövényei lehetnek a körömvirág, büdöske, és fehér mustár. A burgonya közt szépen virít a büdöske és a körömvirág is, egész nyáron át! A fehér mustárt sűrűn vessük közé, majd amikor akkorára nő, mint a palánta, saraboljuk le, a maradványait hagyjuk ott. 

Gondoltátok volna, hogy ilyen fajta burgonyák is léteznek?





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése