Konyha

Receptek, színes, egészséges vegetáriánus és vegán ételek!


Napoletana


2 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 szál nagy sárgarépa
2 szál zeller
3dl házi paradicsommártás
1csokor petrezselyem
1 evőkanál cukor
só. bors, bazsalikom, oregánó, kakukkfű

Hámozzuk meg a gyökérzöldségeket és vágjuk őket egészen apró kockákra.
Aprítsuk fel a hagymát, valamint a megmosott lecsepegtetett petrezselymet.
Az olajat hevítsük fel, fonnyasszuk meg benne a hagymát, szórjuk bele a répát, zellert.
Pároljuk meg puhára. Ekkor tegyük hozzá a paradicsommártást, petrezselymet, cukrot, és egy kevéske vizet. Kis lángon főzzük kb. 45 percig időnként kevergetve, 
Vigyázzunk hogy ne kapjon oda :)
Frissen főzzük ki a tésztát: spagetti illik hozzá a legjobban! Ha elkészült szűrjük le, tegyünk rá a mártásból és tálaljuk friss fűszerekkel, kedvenc sajtunkkal!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Zöldfűszeres juhtúróval töltött habareno paprika olívás pirítóssal


150 gr juhtúró
6 kanál sűrű görög joghurt, vagy tejföl aki jobban szereti
rengeteg apróra vágott zöldfűszer: metélőhagyma, metélőfokhagyma, petrezselyem, ruccola
vagy bármi amivel szívesen ízesítenéd még
kis gerezd fokhagya átpréselve

Ezeket egy tálban összekeverjük, beletöltjük a félbevágott kicsumázott paprikákba.
Zöldfűszerekkel megszórjuk.
Olívaolajjal bespicceljük a felvágott bagetteket seppenyőben aranyszínűre pirítjuk

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Császármorzsa eperízzel



200 g búzadara
150 g finomliszt
5 dl tej
4 db tojás
4 ek porcukor
8 dkg vaj
1 csipet só
20 dkg eper
3 ek cukor
kevés citromlé

A búzadarát, a lisztet és a tejet csomómentesen elkeverjük. Hozzáadjuk a sót.Lefedjük és hűtőben állni hagyjuk legalább 5-6 órát, de az sem baj, ha egy egész éjszakára ott marad. A tojássárgákat a hűtőből kivett masszához keverjük.A tojásfehérjéket az átszitált porcukorral kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a tésztához. Nagy serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét és a massza felét beleöntjük. Közepes lángon sütjük, s amikor a tészta alja megszilárdult, egy fa spatula segítségével negyedeljük, a negyedeket átfordítjuk a másik oldalukra. Miközben a tészta másik oldala sül, a spatulával apróra daraboljuk/ tördeljük, folyamatosan átforgatjuk a morzsákat, hogy minden oldalról szépen piruljanak. Tálra szedjük.Ugyanígy járunk el a maradék tésztával. Az eperszószhoz  az epret összeturmixoljuk, belekeverjük a cukrot és citromlét. Felfőzzük pár percig, majd kihűtjük. A császármorzsát ezzel tálaljuk.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Tészta selymes karfiolmártással



1 fej karfiol
2 ek növényi vaj, vagy kókuszzsír
6 dl erőleves (növényi erőleves kockából, vagy zöldségleves leszűrve)
1 ek olíva olaj
1 kisebb hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
só, amennyiben szükséges
szerecsendió, frissen őrölt bors
1 marék pirított kesudió 2 csipet sóval őrölve = hamis parmezán



A karfiol rózsáit az erőlevesben megfőzöm nagyon puhára. Serpenyőben az olívaolajon és növényi vajon megfuttatom a hagymát, végül a fokhagymát, vigyázva, hogy véletlenül se égjen meg. A karfiol rózsáit kiszedem a turmixgépbe és hozzáadom a megsütött hagymát, plussz annyi főzővizet, mellyel összeturmixolva selymes-krémes állagú lesz. Hozzáadom a sót ízlés szerint, borsot, szerecsendiót. Takaréklángon még pár percig főzöm. A karfiolmártás tetejére szórom a hamis parmezánt.

Spenótos zöld spagettivel abszolút kedvenc, de fetuccini tésztára téve leginkább a klasszikus alfredo mártást idézi. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


A nyárutó legízesebb étele:
Cukkini-padlizsán lecsó 


1 db kisebb cukkini és 1 db szép sötétlila padlizsán kockára vágva
2 fej hagyma 
1-1 piros és zöld paprika
5 db hámozott paradicsom 8 részre vágva
2 gerezd fokhagyma
kis csokor petrezselyem apróra vágva
kakukkfű
szurokfű
bors 
2 kanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
tojás (elhagyható)


Serpenyőben az olajon pároljuk üvegesre a hagymát, Dobjuk rá az összenyomott fokhagymát, petrezselymet fűszereket, a csíkokra vágott paprikát, paradicsomot. Sózzuk ízlés szerint és süssük 10-15 percig. Időnként öntsünk rá kevés vizet, nehogy odakapjon a serpenyő aljára, de inkább süssük, ne főzzük! Amikor a lecsó elkészült és a zöldségek megpuhultak, fakanállal kis mélyedésbe személyenként 1 tojást süssünk rá! Szórjuk meg kevés aprított petrezselyemmel és tálaljuk rozskenyérrel! Gyermekeim egyenesen a serpenyőből fogyasztják a legszívesebben!



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zakuszka

5 kg padlizsán
5kg paradicsompaprika és kápia vegyesen
1,5 kg hagyma
3 kg paradicsom
0,5 liter napraforgó olaj + a tetejére még 1-2 dl
só, bors, csípős paprika ízlés szerint

A zakuszkát Erdélyben hagyományosan úgy készítik, hogy a paprikát és padlizsánt szabad tűzön megsütik. Ha erre nincs mód akkor sütőben süssük  meg! Én is így teszem! Lehúzom a héjukat és egy nagyobb tálba teszem. Összetöröm fakanállal. Mivel ez elég sokáig tart, ezalatt beteszem az összedarabolt és megfűszerezett paradicsomokat a sütőbe sülni. Közben a hagymát megpucolom, összevágom és  0,5l olajban kevés sóval addig főzöm, míg nem marad benne víz. A megsült paradicsomot átpasszírozom, hozzáöntöm a hagymát, belekeverem a jól alaposan, szinte krémesre áttört padlizsánt és paprikát. Ízlés szerint fűszerezem és hogy adjak neki egy kis füstölt ízt, egy bográcsban főzőm még egy ideig szabad tűzön. Ez nagyon kellemes füstös- csodás ízt kölcsönöz neki. Csavaros befőttesüvegekből  3dl-es méretűeket szerezzünk be. Mossuk ki és főzzük ki az üvegeket és tetejüket is. A zakuszkát forrón töltsük bele egy vastag szájú tölcsér segítségével. A tetejére öntsünk olajat é dunsztoljuk jól ki!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Blansírozott cukorborsó, mángolddal, újburgonyával




Az újburgonyát alaposan megmossuk, de nem hámozzuk le a héját. Kb.10 percig főzzük sós vízben, majd egy tűzálló tálba téve némi vajjal meglocsolva addig sütjük amíg szép piros lesz. A friss cukorborsót forrásban levő vízbe dobjuk a mángold levélnyelével együtt 1-2 percre. Leszűrés után jéghideg vízbe tesszük, így megmarad az élénk színe. A mángold levelét csíkokra vágjuk. Egy lábasban 2 evőkanál vajjal és 1 evőkanál liszttel meg némi tejjel sűrű mártást főzünk, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Belenyomunk egy gerezd fokhagymát, beletesszük a mángold csíkokra vágott leveleit és 1-2 percig még kevergetjük. Tányérra rendezzük a burgonyát mángold levélnyeleket és cukorborsót. Mellétesszük a mártást, zöld fűszerekkel a tetején melegen tálaljuk!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mártogatósok


Hummusz

Kedvenc mártogatósom, kenyér-kencém, ezért a kamrában mindig van pár zacskó csicseriborsó, vagy néhány üveg csicseri konzerv, a hűtőben  pedig szezámkrém (ami nagyon egészséges, kitűnő forrása a réznek, magnéziumnak, kalciumnak és cinknek, ugyanakkor gazdag rostokban és B1 vitaminban) egy kis üvegben! 


15 dkg előre beáztatott és kuktában puhára főzött csicseriborsó vagy

2 doboz csicseriborsó-konzerv
1 citrom leszűrt leve
2 fokhagymagerezd
2 ek. tahini - szezámkrém bioboltokban kapható
2-4 ek. olívaolaj


Ezeket aprítógépbe tesszük, krémesre forgatjuk! 


Ricottás zöldfűszeres mártogatós


1 doboz ricotta

3 evőkanál joghurt

zöldfűszerek, nálam: petrezselyem zöld, zellerlevél, metélőhagyma, kapor

A hozzávalókat villával összekeverjük egy tálban. Hidegen tálaljuk!


Avokádókrém


1db érett avokádót félbevágunk, kivesszük a magját, húsát belekaparjuk az aprítóba.  1 citrom levét kifacsarjuk rá, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kisebb darabosra pürésítjük.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Blansírozott ázsiai pok choi, fűszeres rizzsel


A recept alapötlete Bede Annától (Vegasztrománia) származik, én átalakítottam kissé a saját ízlésemnek megfelelően valamint kihagytam a fokhagymát, amit továbbra sem tolerál a szervezetem :) Saját termésű, frissen szedett, roppanósra készített zöldséggel ez a tányér tavaszi étel főfogásként is tökéletes!

Főzzünk rizst a szokásos módon, lehetőleg hosszú szemű fajtát, a főzés végén hintsük meg a kedvenc ázsiai fűszerkeverékünkkel. A megtisztított, megmosott pok choi-okat dobjuk 1 percre forrásba levő sós vízbe. Vegyük ki és tegyük rögtön jeges vízbe, így a szép zöld színe megmarad! Csepegtessük le egy nagy szűrőben. Ezalatt készítsük el az öntetet: 2 evőkanál szójaszószt keverjünk  1 evőkanál mézzel, 1 evőkanál balzsamecettel, ugyanennyi citromlével és avokádóolajjal . Tegyünk bele késhegynyi őrölt chilit és ugyanennyi őrölt gyömbért, vagy frissen reszeltet ízlésünk szerint. A pok choiokat óvatosan vágjuk félbe, rendezzük el egy tányéron, tegyük mellé a kifőtt rizst, öntözzük meg az öntettel és szórjuk meg pirított tört kesudióval.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Lencsés-gombás bolognai tészta

Ebben a receptben az a legjobb - persze az ízeken kívül - hogy nagyon gyorsan elkészíthető, főleg, ha a lencsét előtte este beáztatjuk.

1 csésze friss tisztított, szeletelt gomba
1 salottahagyma 
½ gerezd fokhagyma 
1 közepes sárgarépa
kis darab zeller 
1 zeller szár 
2 kanál olíva-vagy növényi olaj
240 gramm zöld vagy barna lencse beáztatva megfőzve, ha konzerv akkor lecsepegtetve
⅛ csésze fehérbor (opcionális) 
240 gramm kockára vágott paradicsom, levével együtt
só és bors, oregáno, bazsalikom ízlés szerint
 kevés parmezán sajt a tetejére, vagy vegánoknak növényi sajt
frissen kifőtt fettuccini tészta all dente /de bármilyen jó amit szeretünk/
Az al dente egy olasz kifejezés (ejtsd ahogy olvasod, vagy ál dente). Ma már nemzetközivé lett, így a világ számos országában annak kifejezésére használják, amikor a tészta, rizs vagy akár bab illetve zöldségek haraphatóra, vagyis nem teljesen puhára vannak megfőzve.

Tegyünk a tűzre egy nagy lábasban vizet, forraljuk fel. Tegyük a meghámozott répát, zellert, zellerszárat, hagymát, fokhagymát konyhai aprítóba és a rizsszemnél nagyobbakra aprítsuk. Egy serpenyőben az olajat hevítsük fel, dobjuk bele az aprított zöldségeket, sózzuk, gyakori kevergetés mellett pirítsuk pár percig, hogy roppanós maradjon. Egy másik serpenyőben kevés olajon sóval, borssal pirítsuk meg a felszeletelt gombát, tegyük rá a lencsét, kevés vizet fedő alatt pároljuk, míg a lencse megfő benne. Ha beáztattuk ennek kb. 10 perc kell, a vizet pótoljuk, ha elpárolgott. Közben a zöldségekre tegyük rá a paradicsomot, bort, ezt is fűszerezzük: oregánóval, bazsalikommal. Közben felforrt a víz, főzzük meg benne a tésztát. Amikor a tészta kifőtt egy tálban keverjük össze a gombás-lencsés és a zöldséges paradicsomos ragut. Ennyi :) 

Ne feledjük: gabona+hüvelyes=teljes értékű kiváló, egészséges fehérjeforrás!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zab és quinoa kása málnával


Zabpelyhet fele tej-fele vízzel puhára főzünk. Főzhetünk bele némi mazsolát, aszalt gyümölcsöt. Dobjunk bele néhány szem olajos magfélét, ízlés szerint fahéjat, mézet. Keverjünk bele 1-2 evőkanál puffasztott quinoát /a quinoa az egyik legjobb növényi fehérjeforrás.Található benne C-, E- és B-vitamin - utóbbiból többféle -, továbbá az öregedésért is felelős szabadgyököket hatástalanító béta-karotin, az ásványi anyagok közül pedig magnézium, vas, foszfor, cink, kálcium, valamint minden olyan aminosavat tartalmaz, melyre a szervezetnek szüksége van. Mivel nem tartalmaz glutént, könnyű megemészteni, ráadásul lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják/ Dúsítsuk idénygyümölccsel, vagy ha még nincs, akkor jobb híján fagyasztott gyümölccsel. Az én reggelimbe most málna került.


Zabkása gyümölccsel


Ezt a tál ételt 10 éves lányom készítette vacsorára. A 30 napos vegán kihíváshoz való csatlakozásomon felbuzdulva állt neki a főzőcskének. Kedvenc gyümölcseit rakta rá, almát, narancsot, fagyasztóban fellelhető málnát. Kihagyta az eredeti receptben szereplő datolyát, mert azt nem kedveli. Darált dióval, mandulával szórta meg. Gondolt a hugira is, ezért külön dicséret!


A recept most nem saját, hanem INNEN való, kis változtatással, ahogy a leányzó szereti. Az, hogy tej helyett zabtejet adtam a kezébe fel sem tűnt neki :)

Eredeti recept: /forrás:www.vegagyerek.hu/

Erdei gyümölcsös - diós zabkása

Elkészítési idő: kb. 20 perc
Hozzávalók (2 főre): 
200 g apró szemű zabpehely
560 ml zabtej + szénsavmentes ásványvíz, amiből folyamatosan pótoltam még hozzá
1 csipet tengeri só
2 tk. sötét mandulakrém/ vagy 2 tk. őrölt mandula
4 ek. rizs/ agave szirup
60 g datolya, kis csíkokra vágva (nem cukrozott, nem tartósított!), vagy mazsola
60 g (pekán) dió
100 g (fagyasztott) vegyes bogyós gyümölcs, vagy más szezon-gyümöcs
csipet fahéj

A zabpelyhet elkezdjük a zabtejjel felfőzni, és kb. 10 percig főzzük, közben annyi vízzel pótoljuk, hogy krémes állaga legyen. Levéve a tűzről összekeverjük a többi hozzávalóval, a tetejére szórjuk a gyümölcsöt, diót, és kis fahéjjal megszórjuk.

 Kaptam egy falatnyit, azután betolták szó szerint két pofira :)


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nem tartozom a "helyettesítsük a húst mindenféle módon" típusú vegákhoz, de a tofut (olyat, ami GMO mentes és magyar termék) szívesen fogyasztom egy ilyen csodás salátához. Ebédre, vacsorára abszolút favorit! 


Zöldsaláta fűszeres tofuval, pirítóssal


A zöldsalátához:
jégsaláta levelek vékonyra vágva, póréhagyma karikázva, metélőhagyma ollóval vágva, kis csokor zsázsa, 1 ágacska bazsalikom levél apróra vágva, zöld és fekete olíva bogyó, balzsamecet ízlés szerint
A fűszeres tofuhoz:
 15 dkg tofu 1X1 cm-es kockákra vágva, 2 evőkanál oliva olaj, oregánó, só, füstölt paprika (ha nincs akkor füstölt sót használjunk és csemege pirospaprikát)
A pirítóshoz:
1 szelet tetszőleges fajtájú kenyér

A salátához dobáljuk a hozzávalókat egy tálba, öntözzük meg balzsamecettel.
A tofut sózzuk, hintsük meg paprikával, szórjuk meg az édeskés oregánóval, és az olívaolajon pirítsuk meg egy serpenyőben. Mennyei illatok!
Amikor a tofukockák szép pirosak lettek,  kissé hűtsük ki, majd tegyük rá a salátára és óvatosan forgassuk össze. A serpenyőben maradt fűszeres olajmaradékon pirítsuk meg a kenyérszeletet mindkét oldalon. Vágjuk kockákra, halmozzuk a salátára. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fehér spárga saláta vízitormával és Pecorino sajttal




dresszing: 5 evőkanál extra szűz olívaolaj, 3 evőkanál rész frissen facsart grapefruitlé
 1/2  grapefruit szeletelve
1 csomag fehér spárga
néhány vékony szelet mogyoróhagyma
4 maréknyi vízitorma
4-5 papír vékony szelet Pecorino, vagy Parmigiano sajt tányéronként
só és bors

Az olívaolajat a grapefruitlével összekeverjük egy habverővel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Beletesszük a vékony grapefruit szeleteket.
Vágjuk le a spárga kemény végét, és szeleteljük nagyon vékonyra
Vágjuk a sajtból vékony szeleteket a sajtvágóval.
Dobáljukk a spárgát, a hagymát, és a vízitormát egy tálba öntsük rá a dresszinget, tetejére tegyük  a sajtot és sót és borsot.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Tegnap vásároltam még a szezon vége előtt utolsó két sütőtökét, hogy elkészítsem kedven sütőtökös ételeimet, mielőtt végleg eltűnik a piacról. A magokat gondosan kiszedtem, kiválogattam és megmostam. Papírtörlőn száradnak, ültetésre várva. Nos, az alábbi leves, ami lehet akár mártás is, az egyik kedvenc ételünk!


Sütőtök krémleves/mártás



egy kisebb sütőtök, vagy egy nagyobb fele
4-6 kanál házi paradicsomlé / ennek hiányában konzerv paradicsom 
2 közepes méretű burgonya
csipet só, oliva olaj, vegamix ételízesítő

A sütőtököt és a burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk. Egy lábasban felmelegítjük az oliva olajat. A kockára vágott sütőtököt és burgonyát megfuttatjuk az oliván, hozzáadjuk a paradicsomlét, vegamixet, sót. megfőzzük kb 15 perc alatt. Összeturmixoljuk, a kívánt állagúra hígítjuk. Én ma sűrűre főztem és knédlivel és sült tofuval ettem. Ha levesként fogyasztom, feltétként jól illik hozzá a pirított szezám-napraforgó-tökmag hármas.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Genovai bazsalikommártás spagettivel


2-3 maroknyi friss bazsalikomlevél
10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
1-2 dl olívaolaj
2 evőkanálnyi pirított fenyőmag
2 gerezd tisztított fokhagyma
frissen kifőtt al dente durumbúza spagetti (haraphatóra főzött tészta)

A hozzávalókat az olaj kivételével mixerben összetörjük, majd cseppenként adagolva hozzákeverjük az olajat.


A száraz olasz durumbúza tésztát sós vízben főzzük. Nem kell bele olaj, nem fog ragadni. Pontosan annyi percig kell főzni, ami a dobozra van írva. Ha megfőtt, szűrjük le egy tésztaszűrővel. Maradjon egy kis főzővíz a fazékban, és öntsük is vissza.Öntsünk rá egy kevés olivaolajat, keverjük meg egyszer, és tegyük rá a fedőt. Hagydjuk még így pihenni egy-két percet. A megmaradt főzővizet magába szívja, puhul még egy utolsót a gőzében és tökéletes lesz!


Frissen főzött, forró tésztára téve egyszerű vacsoraként fogyasztható, vagy friss kenyérrel előétel is lehet.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Frissítő turmix


A tél folyamán, amikor nem tudunk elegendő és változatos hazai friss idénygyümölcsöt fogyasztani, előtérbe kerülnek a déli gyümölcsös turmixok. Átválogatom az almákat és a nem túl szépeket, göcsörtöseket, foltosakat mosás és némi kozmetikázás után gyümölcsprésen átnyomom. Ehhez narancsot vagy mandarint préselek. A kipréselt léhez banánt turmixolok, ha túl sűrű vízzel hígítom. Reggelire isszuk ezt a délig laktató édes finomságot. Sokan ismerőseim közül is vonakodnak reggelire gyümölcslét, turmixot készíteni, arra hivatkozva, hogy macerás a mosogatás utána. Pedig higgyék el nem tart tovább mosogatással együtt az egész, mintha szendvicset kellene készíteni az egész családnak. A legjobb az egészben, hogy a gyümölcspucolásba és préselésbe a gyerekeket is bevonhatjuk, persze szülői felügyelet mellett. 
Az alábbi recept vált be és elegendő kb. 2 gyerkőc és 2 felnőtt részére:

Alma-mandarinlés banánturmix


8-10 db alma megmosva egészben héjastól-magostól
4 narancs, vagy 6-8 db mandarin megpucolva
ezeknek a levét kifacsarjuk gyümölcscentrifugán

2 db banán héját lehúzzuk, kisebb darabokban beledobáljuk a turmixba, annyi alma-mandarinlét öntünk rá hogy krémesre tudjuk turmixolni. Ezután hozzáadjuk a többi levet és simára turmixoljuk. Ha túl sűrű vízzel (ha lehetőségünk van tisztított vizet használjunk) hígítsuk fel. 


Az egész világon elterjedtek és kedveltek a tejes (tehéntejes) turmix italok. Az én véleményem és saját tapasztalatom az, hogy jobb a gyümölcsöket magukban fogyasztani és lehetőleg éhgyomorra reggel. Tejnek a turmixban nem sok keresnivalója van! (Esetleg a növényi tejet tudom alternatívaként elképzelni.)




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Brokkolis-spenótos lasagne balzsamecetes ruccolával


1csomag lasagne lap
40 dkg párolt brokkoli
2 marék friss apró tavaszi spenótlevél
6dl besamel mártás 
(4dkg vajon 2 ek lisztet pirítunk, felöntjük 6dl tejjel. 
Sóval, szerecsendióval ízesítjük és sűrűre főzzük)
0,30,4 dl sűrű házi paradicsomlé
oregánó, bazsalikom, só, fokhagyma
1 ek balzsamecet
oliva bogyók 
10 dkg reszelt sajt 

Fogunk egy méretes tűzálló tálat. Az aljába vékony rétegben besamelt terítünk. Rátesszük a száraz lasagne lapokat. Erre jön a párolt brokkoli egy része (egy kicsit össze szoktam törni villával, főleg a szárát) A brokkolira ismét besamelt terítek és még erre paradicsomlét. Oregánót és bazsalikomot szórok rá (még jobb nyáron ha van friss zöld fűszerünk, ilyenkor csak ollóval rávagdosom a zamatos leveleket) A következő réteg lasagne lapokat erre helyezem. Ismét brokkoli jön és 1 marék friss bébispenót levél. Fokhagymát reszelek rá, kb 1-2 gerezdet. Besamellel és paradicsomlével nyakon öntöm. A maradék lasagne lapokat elhelyezem és elosztom a tetején a megmaradt besamelt és paradicsomlét. Spenótlevelekkel, félbevágott olivabogyókkal díszítem a tetejét és reszelt sajttal megszórom. Kb.30-35 perc alatt 200°C-os sütőben készre sütöm. Amíg sül, a ruccolát megmosom, kevés sóval megszórom és megöntözöm balzsam ecettel, összeforgatom. Mire a lasagne kész lesz, a ruccola saláta is összeérik! 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spenótos palacsinta juhtúrós zöld levelekkel

Nagyon nagy kedvenc nálunk tavasszal, ez a könnyen elkészíthető finomság. Éppen az első kisarjadt spenót (vagy medvehagyma) és salátalevelekből készítjük, melyek zsengék, zamatosak, roppanósak, ízletesek!



Egyszerű palacsintatésztát készítünk sósan. Ebbe keverjük a megmosott és apróra vágott spenótleveleket. Palacsintasütőben kissé vastagabb palacsintákat sütünk. A közepére halmozzunk a megmosott zsenge salátaleveleket, ráhalmozzuk a juhtúrót, tehetünk rá csírákat, feltekerjük és belakmározzuk!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Édeskömény burgonyával sütve


1 nagyobb gumó édeskömény
6 szem közepes krumpli
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
néhány evőkanál olívaolaj

bors
bazsalikom

1, A burgonyát héjastul bedobjuk a sütőbe és félig puhára sütjük.
2, Míg a krumpli sül, előkészítjük a többi hozzávalót: az édeskömény zöld haját levágjuk a gumót megmossuk, félbevágjuk és ujjnyi darabokra vágjuk. A hagymákat apróbbra vágjuk
3, Ha a krumpli félkészre sült, kb. akkora méretűre vágjuk, mint az édesköményt.
4, Egy hőálló tálba halmozunk minden zöldséget a fűszerekkel együtt, majd az egészet meglocsoljuk néhány evőkanál olívaolajjal, alaposan átkeverjük, hogy mindenhol fűszeresek, olajosak legyenek és mehet is a 180 fokos sütőbe.
5, 35-40 percig sütjük.
Az édeskömény lassan puhul, enyhén roppanósra sül.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Csicsókakrémleves 


Hozzávalók:
40 dkg csicsóka
2 közepes krumpli
bio zöldségleveskockából készült alaplé 0,7-1l
(ki mennyire sűrűre szeretné)
1 ek. vaj
1 fej vöröshagyma
zeller zöld apróra vágva (nem kell sok!)
őrölt fehérbors
2 dl tejszín
csicsóka chips 

Elkészítés:
1.  A vajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd mellédobom a kockákra vágott krumplit
2.    Felöntöm a zöldségalaplével.
3.  Néhány perc rotyogtatás után mellédobom a megtísztított, darabokra vágott csicsókát.
4.  Villával ellenőrzöm, s ha már puhák a zöldségek, botmixerrel pürésítem.
5.  Hozzáöntöm a tejszínt, sóval, fehérborssal ízesítem.
6.Összeforralom
7. 1-2 evőkanál csicsóka chipsszel tálalom

Csicsóka chipszet úgy készítem, hogy a csicsókát pucolás és vékonyra szelés után, kevés keményítővel összeforgatom, nagyon forró kókuszolajban aranybarnára sütöm.


Csicsókakrém
Hozzávalók:
½ kg csicsóka
5 dkg vaj
1 dl tejföl
1 csokor petrezselyem
Bors


Elkészítés:
A megtisztított csicsókát sós vízben puhára főzzük. Mikor kihűlt pürésítjük, fűszerezzük. Pirítóssal kínáljuk!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Élő kenyér zsázsával és bébi salátalevelekkel


Az élő kenyér elkészítéséhez Lénárt Gitta receptjét ajánlom.
Ez a szendvics finom még rozskenyér, magvas barna kenyér pirítóssal is.
A lényege: télen ablakpárkányon cserépben, ládában nevelt zsázsa, és az apró bébi salátalevelek. Sokkal jobb, mintha a bolti csomagoltat használnánk!
A kenyér szeletkéket vékonyan megkenem házi vajjal, vagy natúr sajtkrémmel. Megtöltöm, zsenge, friss, ízletes salátalevelekkel (egészen aprók, mint a képeken) és zamatos zsázsával. Ha szereted vékonyra szeletelt nyers lila káposztát is tehetsz közé.
Mennyei, egészséges, vitamindús!


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Brokkoli pástétom


Hozzávalók:
15 dkg brokkoli
1 közepes fej vöröshagyma 
2 gerezd fokhagyma (opcionális)
7 dkg vaj
5 dkg sajt (finomra reszelt)
1.5 ek szezámmag (pirított)
 ízlés szerint
borsikafű ízlés szerint 

Elkészítés:


Apró kockákra vágjuk a tisztított hagymát, fokhagymát és 2 dkg vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a kisebb rózsákra szedett, megmosott brokkolit, sózzuk és fedő alatt (vagy párolóedényben) puhára pároljuk. A szezámmagot serpenyőben megpirítjuk. A párolt brokkolit melegen késes aprítóba tesszük, hozzáadjuk a vajat, a sajtot, a szezámmagot, és pürésítjük. (Botmixert is használhatunk.)