2014. április 27.

Egy kis ázsiai hangulatért


nem kell feltétlenül átutaznunk a fél a világot. Megteremthetjük a hangulatot hozzá mindjárt a kertben is, s ha a vacsora asztalra keleti fűszerektől illatozó étek kerül egy csodás meditatív zeneszó mellett máris pompás hangulatunk támad, nekem elhihetik!


A pok choi ez a csodálatos és könnyen termeszthető zöld leveles növény, mely egyébként egyfajta káposztaféle, vegetáriánus konyhám meghatározó eleme lett. Nagyon korán vetem melegágyba,  február végén, március elején már amennyire az idő engedi és április közepére gyönyörű, friss ropogós jókora tenyérnyi zöldségeim lesznek. Ennél nagyobbakra kár is növeszteni, mert így zsengén, nyersen, vagy alig 1 perces párolás után fogyaszthatóak is. Szabadban is nevelhető, gyors növekedésű, tápanyagban gazdag talajt ,öntözést, napot és meleget kíván. Nekem a biotermesztés révén a növénykék fiatal leveleit rendszerint megcsipkedik a kártevő rovarok, aztán ahogy gyors növekedésnek indulnak általában meg is érkeznek a természetes ellenségei. Tehát néhány levélen osztozom a bogárkákkal, de jut is- marad is alapon, majdnem mindenki jól jár! 

Nevéből fakadóan is sejthető a pok choi ázsiai származása, már az ötödik századból maradtak fenn írásos feljegyzések. Ázsiában széles körben ismert és használt káposztaféleség. Az utóbbi években terjedt el Európában és más országokban is az ázsiai konyha térhódításával. A pak choi általában 25-35 centiméter magasra nő, levele zöld színű, és a mangold salátára emlékeztet, levélnyele fehér, vagy világoszöld egyenes, kemény tapintású. Én azonban 15 cm-nél magasabbra ritkán hagyom nőni. A pok choi paksoy, pakchoy, bok choi néven is ismert, ezekben az esetekben ugyanarról a növényről beszélünk

S, hogy miért is kedvelem olyan nagyon. Nos fantasztikus fogások készíthetők belőle és roppant egészséges, mint a zöld leveles növények többsége. Nagy mennyiségben tartalmaz A , B , E , K és C vitamint, folsavat, béta karotint, vasat és kalciumot. Erősíti az immunrendszert, a csontokat, a fogakat, elősegíti a vérképzést, segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségeket, rákmegelőző hatású. Rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk egészségünk visszanyeréséhez-megőrzéséhez!

A konyhában az egyik kedvenc receptemet osztom meg! 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése